Moussaka

Uit ilianthi
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Moussaka

Moussaka (8 personen)

  • 1(?) kg aardappels
  • 2 aubergines
  • 1 teentje knoflook
  • twee theelepels kaneel
  • 600 gram lamsgehakt (of vegetarisch geruld gehakt)
  • twee grote blikjes tomatenpuree (of kook tomaten in als je veel tijd over hebt)
  • 2 grote uien.
  • 1 mok bouillon / 1 mok volle melk
  • paneermeel
  • geraspte oude kaas

Schil zoveel aardappels in plakken van ca 1 cm dat je een ovenschaal er royaal mee kunt bedekken. Grote/vele eters: maak een dubbele hoeveelheid (twee lagen). Kook de aardappels in bouillon tot ze nog net niet gaar zijn, en giet af.

Snijd ondertussen de aubergines overlangs in tweeën en daarna in plakken van ca. 1 cm. Maak olie heet in een koekenpan en bak de aubergines met wat zout opdat ze lichtbruin worden. Voeg evt. extra olie toe - aubergines nemen veel olie op. Giet overtollige olie zo nodig weer af.

Snij de uien klein, bak in olie met een teentje knoflook uit de knijper. Doe het gerulde lamsgehakt erbij (evt. extra olie), peper en zout naar smaak. Strooi twee theelepels kaneel eroverheen. Voeg tomatenpuree toe en laat even doorsudderen.

Leg in ingeoliede grote ovenschaal onderin de aubergines, daarbovenop de aardappels. Afhankelijk van grootte/hoogte van de schaal en de appetijt van de eters nog een laag aubergines en aardappels. Hier overheen komt de gehaktsaus. Strooi hier overheen paneermeel.

Zet een grote mok bouillon klaar (bouillonblokje en heet water) en een pak koude volle melk. Smelt 50(?) gram boter/margarine in een steelpannetje. Voordat de boter bruin wordt doe je er zoveel bloem bij (goed blijven roeren!) tot er net geen vaste massa ontstaat. Voeg stevig roerend steeds scheutjes koude melk toe. Voeg zoveel bouillon tot een dikke bechamelsaus ontstaat. Giet de bechamelsaus over de moussakaschotel zodat alles bedekt is. Strooi een laagje oude kaas over het geheel en zet in de oven voor pakkembeet een half uur op 175 graden.